Премини на содржината

Политика за колачиња

НАКРАТКО ЗА ПОЛИТИКАТА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА

Оваа Политика за користење на колачиња објаснува што се колачиња и како ги користиме, видовите на колачиња што ги користиме т.е. информациите што ги собираме користејќи колачиња и како тие информации се користат, и како да ги контролирате преференциите за колачиња. За повеќе информации како ги користиме, складираме и чуваме безбедни вашите лични податоци, погледнете ја нашата Политика за приватност.

Во секое време можете да ја промените или повлечете вашата согласност од Декларацијата за колачиња на нашиот веб-сајт.

Дознајте повеќе за тоа кои сме, како да нѐ контактирате и како ги обработуваме личните податоци во нашата Политика за приватност.

Вашата согласност е апликативна за следните домени: www.skc.mk

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачиња (на анг. cookies) се мали текстуални датотеки што се користат за складирање мали парчиња информации. Тие се складираат на вашиот уред кога се вчитува веб-сајтот на вашиот интернет прелистувач. Овие колачиња ни помагаат за правилно функционирање на веб-сајтот, го прават истиот побезбеден, овозможуваат подобро корисничко искуство и за да разбереме како работи веб-сајтот и каде е потребно подобрување.

КАКО ГИ КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊАТА?

Како и со повеќето интернет сервиси, нашиот веб-сајт користи сопствени и од трети страни колачиња за неколку намени. Сопствените колачиња се најмногу неопходни за веб-сајтот да функционира правилно и тие не собираат никакви лични податоци што би можеле да ве идентификуваат.

Колачињата од трети страни што се користат на нашиот веб-сајт се воглавно за разбирање како работи веб-сајтот, како остварувате интеракција со нашиот веб-сајт, чување на нашите услуги безбедни, овозможување реклами што се релевантни за вас и сѐ на сѐ овозможување на подобро и усовршено корисничко искуство за вас и помош во забрзувањето на вашите идни интеракции со нашиот веб-сајт.

КАКВИ ВИДОВИ НА КОЛАЧИЊА КОРИСТИМЕ?

Неопходни: Некои колачиња се неопходни за да бидете во можност да ја искусите целосната функционалност на нашиот веб-сајт. Тие ни овозможуваат да ги одржиме корисничките сесии и да спречиме какви било безбедносни закани. Тие не собираат или складираат какви било лични податоци. На пример, за илустрација на нивната намена општо земено и не нужно применливо за нашиот веб-сајт, овие колачиња ви овозможуваат да се најавите на вашата корисничка сметка, да додадете продукти во вашата кошничка и безбедно да извршите плаќање на пласираната нарачка.

Статистики: Овие колачиња складираат информации како што се бројот на посетители на веб-сајтот, бројот на уникатни посетители, кои страници на веб-сајтот ги посетиле, изворот на посетите, итн. Тие податоци ни помагаат да разбереме и анализираме колку добро работи веб-сајтот и каде е потребно подобрување.

Маркетинг: Нашиот веб-сајт може да прикажува реклами. Овие колачиња се користат за персонализирање на рекламите што ви ги прикажуваме, за да бидат релевантни за вас. Овие колачиња исто така ни помагаат да ја следиме ефикасноста на овие рекламни кампањи.

Информациите складирани во овие колачиња можат да бидат искористени и од трети страни, провајдери на реклами, за да ви прикажуваат реклами на други веб-сајтови на интернет прелистувачот исто така.

Функционални: Овие се колачињата што помагаат одредени опционални функционалности на нашиот веб-сајт. Во овие функционалности спаѓаат вградување содржини како на пример видеа или споделување содржини од веб-сајтот на социјални мрежи.

Преференции: Овие колачиња ни помагаат да ги складираме вашите подесувања и преференции за прелистување како што се јазичните преференции, така што ќе имате подобро и поефикасно искуство при следните посети на веб-сајтот.

КАКО МОЖАМ ДА ГИ КОНТРОЛИРАМ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ ЗА КОЛАЧИЊА?

Доколку решите да ги промените вашите преференции подоцна во текот на вашата сесија на прелистување, можете да кликнете на копчето „Подесувања за колачиња“ на вашиот екран. Тоа ќе го прикаже повторно известувањето за согласност овозможувајќи ви да ги промените вашите преференции или целосно да ја повлечете вашата согласност.

Дополнително, различни интернет прелистувачи нудат различни методи за блокирање и бришење на колачињата што ги користат веб-сајтовите. Можете да ги промените подесувањата на вашиот интернет прелистувач за да ги блокирате/избришете колачињата. За да дознаете повеќе како да ги управувате или избришете колачињата, посетете ги wikipedia.orgallaboutcookies.orgcookiedatabase.org.